We pack and ship orders every day until 21:00

wasles

Leer de fijne kneepjes van het wolwassen!

(In de Wimpy kit vind je deze poster in het Engels maar hieronder staan alle tips in het Nederlands.)

luchten

Je hoeft wol niet vaak te wassen, het is antibacterieel van nature waardoor vieze geurtjes weinig kans krijgen. Meestal is het voldoende om je wollen kleding een paar uur buiten te laten luchten. Was alleen als het echt nodig is en bijvoorbeeld aan het einde van het seizoen voordat je je kleding opbergt. 

regels zijn regels

Het is aan te raden op een zo laag mogelijke temperatuur je wol te wassen. Hoe laag kun je zien in de was instructies. Hier vindt je ook andere mogelijke speciale aanwijzingen.

handen uit de mouwen

Wassen op de hand is mild en dus altijd de eerste keuze, behalve als op het label staat dat het item alleen chemisch gereinigd kan worden.

chemisch reinigen

Soms staat in een kledinglabel dat je moeten ‘stomen’ ofwel chemisch reinigen, bijvoorbeeld fijne geweven wollen pakken en kleding met een voering van een bijzonder materiaal, zoals zijde. Chemisch reinigen is zowel schadelijk voor je kleding, als het milieu. Gelukkig bestaan en mildere en milieuvriendelijkere technieken. Vraag je stomerij eens naar ‘vloeibaar koolwaterstof’ en ’natwas’.

ton sur ton​

Door meerdere kledingstukken van dezelfde kleur tegelijk te wassen bespaar je water, wasmiddel en energie. Donkere kleuren kun je ook samen wassen, maar lichtere zoals rood en geel was je apart. 

rustig aan

Als jouw wasmachine een speciaal wolprogramma heeft, is dat ook prima optie. Stel de temperatuur in op 20 °C en zet de toeren en centrifuge uit of op maximaal 400 toeren. Voeg wat wolwasmiddel of milde shampoo, al dan niet in blokvorm, toe en start het programma. Als de programma klaar is, kun je de kleding het beste direct uit machine halen voor het gaat kreukelen. 

wol = haar

Wol is het haar van een schaap en het houdt er van gewassen te worden met shampoo. Er bestaan speciale wolwas producten maar een milde shampoo of baby shampoo werkt ook perfect.

badderen

Doe een beetje wolwasmiddel in de wasbak of emmer en vul deze met water van 20 – 30 °C graden. Keer het kledingstuk binnenste buiten en laat het in het zeepwater zakken. Draai langzaam achtjes, zodat het zeep goed tussen de vezels schoon kan maken. Maak van het kledingstuk een klein pakketje en duw zo veel mogelijk vocht er uit zonder te wringen. Spoel dan twee keer met koud water om zeeprestanten verwijderen, knijp steeds uit zonder te wringen. Wringen kan het kledingstuk uit model brengen.

horizontaal drogen

Gebruikt nooit of ten nimmer een droger, maar droog je kleding binnen aan de lucht. Leg het kledingstuk plat op een droogrek of op handdoek en draai het tussendoor om. Je bewaart wollen kleding ook het beste plat gevouwen. Hangende breisels kunnen vervormen en bijvoorbeeld steeds langere mouwen krijgen.

vette wol

Na vele jaren dragen en wassen kan het natuurlijke vette laagje van de wol verloren gaan. Hierdoor wordt kleding minder water- en vuilafstotend. Je kunt een nieuwe laag ‘lanoline’ aanbrengen in een lanoline badje, hiervoor zijn verschillende producten op de markt.

mottenplaag

Om te voorkomen dat motten je kleding gaan plagen door er eitjes in te leggen en hun larven je kleding aan flarden eten kun je ze afschrikken met natuurlijke geuren. Motten houden niet van cederhout, lavendel, kruidnagel en zo’n beetje alle essentiële oliën. Ik maak zelf pakketjes die ik tussen de kleding bewaar, maar een roomspray met essentiele olie werkt ook. Spray hem op je kast maar niet op je kleren.

kleding quarantaine

Zie je plots een boel kleine gaatjes, misschien zelfs met wat wit pluis er om heen? Dan moet je opschieten! Stop alle wollen kleding in plastic zakken ten minste 72 uur in de vriezer om motten, eitjes en larven dood te maken en was het daarna zoals hierboven beschreven met de hand of in de machine. Stofzuig ook je kasten goed uit.

Deze instructies zijn onderdeel van Wimpy. Wimpy is een doosje voor gereedschap, materialen en instructies om je wollen kleding een leven lang mee te laten gaan. Wimpy leert je gaatjes reparen, pillen verwijderen, de was doen en nog veel meer!