Wimpy leert je wollen kleding te wassen, verzorgen en repareren zodat het een leven lang mee gaat

Wimpy's wereld

Wie is Wimpy?

Hoi, Wimpy hier! Ik ga je leren hoe je wollen kleding beter kunt verzorgen en repareren. Wist je dat wol hele indrukwekkende eigenschappen heeft? Wol houdt me warm in de winter en koelt in de zomer. Wolvezels kunnen ademen en grote hoeveelheden vocht opnemen, die vervolgens aan de lucht drogen. Wol is antibacterieel, dus wollen kleding blijft lekker lang fris. Ik heb nog nooit een schaap ontmoet, dat niet heerlijk rook! Als je ooit wol gedragen hebt, weet je hoe bijzonder het is.

Helaas heeft de productie van wol wel een flinke impact op de aarde. Schapen hebben veel land nodig en produceren methaan (pardon). De leefomstandigheden voor veel schapen in andere landen zijn niet bepaald best. Het is wel mogelijk goed geproduceerde biologische en ‘mulesing free’ wol te vinden, die dier- en milieuvriendelijker is. Bij het kopen van nieuwe wollen kleding kun je letten op certificaten zoals GOTS, RWS en Mulesing Free.

Tweedehands wollen kleding kopen is natuurlijk nog beter! In mijn trukendoos zit van alles om deze kleding een waardig, nieuw leven te geven. Gebruik de houten tools, naalden en wol om de kleding – waar nodig – weer in topconditie te brengen. Maar vergeet vooral niet de garderobe die al in je kast hangt, de duurzaamste optie! Sokken met doorgesleten hielen, die leuke trui met pluisjes, de sjaal met mottengaatjes die oma nog voor je breidde. Er zijn genoeg technieken die ik je kan laten zien om je kleding op te knappen en te personaliseren zodat ze weer jaren mee kunnen.

Wimpy's kit

stoppage macaron
dicht gaatjes of verstevig slijtage

pillenpluizer
verwijderd pluisjes en pilletjes

wolborstel
borstel fijne wollen kleding

5 soorten stopwol
extra sterke wol van Schoppel

naaldhouder
naaldhouder en naaldenoplsag

5 soorten lontwol
wol uit Kinderdijk van Koperdraadje

haaltjesnaald

stopnaald

viltnaald

reparatie instructies

wolwas poster

Wimpy is ontworpen door Foekje Fleur en alle illustraties zijn gemaakt door Lauraine Meyer.

Het gereedschap is gemaakt van beukenhout, rvs, koper en natuurrubber. De lontwol komt van Koperdraadje uit Kinderdijk. De stopwol is een mix van ‘mulesing free’ wol, hennep en biologisch afbreekbare polyamide uit Duitsland. Het drukwerk is is gemaakt van 100% gerecycled papier en c02 neutraal geproduceerd.

leren repareren

ik leer je 5 simpele technieken die je kunt gebruiken om je kleding te verzorgen en repareren!

pillenpluizen

Het dragen van wol zorgt er vaak voor dat kleine vezeltjes los raken en kleine ronde klittenballetjes vormen, die vaak op plekken met veel wrijving – zoals onder de oksels – aan een kleding stuk geplakt zitten. Ze worden pluis of pilletjes genoemd. Hoewel pillen volledig onschuldig zijn, vinden veel mensen dat het kledingstuk er minder mooi uitziet. Met de pillenpluizer verwijder je ze supersnel van zowel geweven als gebreid textiel, en je neemt gelijk andere haren en pluisjes mee. Leg je kledingstuk op een zachte platte ondergrond – zoals een bed of bank – en beweeg de pillenpluizer met korte halen en wat druk over het kledingstuk heen. Werk van onder naar boven en van links naar rechts, zodat je alles netjes afwerkt. Daarna kun je het kledingstuk volgens de instructies aan de achterkant wassen, om eventuele andere losse vezels weer vast te zetten. Pillen gebeurt vaak bij nieuwe kleren. Na verloop van tijd zal het minder worden, maar het kan zijn dat je het pillenpluizen een aantal keren moet herhalen voordat het helemaal niet meer pilt.

droogvilten

De snelste en makkelijkste manier om een gat te dichten is vilten; ik blijf me steeds verbazen hoe snel de wollen vezels samen smelten tot een sterk materiaal. Deze droogvilt techniek kun je zowel gebruiken voor zichtbare als onzichtbare reparaties. Persoonlijk ben ik groot fan van zichtbare reparaties met een contrastkleur maar het kan ook leuk zijn wanneer je de reparatie amper terug kan vinden. Mix voor extra camouflage verschillende kleuren wol of zelfs vezels die bij het pillenpluizen los zijn gekomen.

1. Leg het kledingstuk binnenste buiten met het gaatje in het midden op de borstel.
2. Leg een klein stukje lontwol op de borstel, als een soort pleister.
3. Plaats de viltnaald met de naald naar buiten in de houder en begin met prikken in de lontwol, door de kleding heen, in de borstel.
4. Als het vervilten begint, draai je het kledingstuk om en prik je de lontwol weer ‘terug’.
5. Herhaal dit totdat er een stevig stukje vilt ontstaat dat aan beide kanten glad is.

wol borstelen

Wollen pakken, rokken, jurken en jassen van fijne geweven wol kunnen flink opknappen van een goede borstelbeurt. Met borstelen verwijder je stof, vuil, haar en pluisjes en stelt een was of stoombeurt flink uit. Sommige zweren er zelfs bij elke dag te borstelen, maar nooit te stomen of wassen! Leg het kledingstuk op een zachte maar gladde ondergrond en borstel  – als er een richting is – tegen de richting van het weefsel in of gewoon van links naar rechts. Een ferme veegbeweging is goed, maar zet niet te veel druk. Laat de borstelharen het werk doen. Herhaal dit, maar ga nu met de weefrichting mee of van onder naar boven. Als je een vlek hebt kun je de borstel en het kledingstuk een beetje vochtig maken en de vlek weg borstelen. Probeer het altijd eerst op een onzichtbare plek.

haaltjes ophalen

Soms blijf je ergens achter hangen en heb je een ‘haaltje’ of ‘lus’ in je kleding. Zowel haaltjes in gebreide of geweven stoffen kun je makkelijk terug halen met de haaltjes naald.
Masseer eerst de stof rondom de haal in alle richtingen, door hem tussen je vingers te nemen en zachtjes alle kanten op te rekken totdat de stof er glad en zonder oneffenheden uit ziet. Prik de punt van de haaltjesnaald in de stof op de plek waar het haaltje naar buiten komt. Laat de naald naar binnen glijden en draai hem zachtjes rond wanneer het ruwe gedeelte door de stof gaat. Op die manier pak je de haal op en trek hem mee naar binnen.

stopwerk

De wonderlijke oude techniek van het stoppen (gaten repareren en doorgesleten plekjes versterken) bestaat al eeuwen. Meisjes werden op de huishoudschool opgeleid tot spaarzame huisvrouwen die keurig stopwerk konden verzorgen voor het hele gezin.

Tegenwoordig is stoppen voor veel mensen een protest tegen fast fashion en de wegwerpmaatschappij. En dat mag natuurlijk gezien worden! Door veel kleur te gebruiken wordt een trui door de jaren heen rijk gedecoreerd ter ere van z’n lange dienst. En er zijn bestaan zo veel verschillende stoptechnieken. Ik leer je nu de twee basistechnieken, maar met de naald en macaron in deze doos kun je nog veel meer doen! 

Eenvoudig een gaatje stoppen

1. Knip rondom het gat losse eindjes weg.
2. Leg de stof over de macaron met het gat in het midden. Zet de stof vast met het elastiekje.
3. Gebruik de stopwol en stopnaald. Begin 2 cm buiten het gat en maak kleine steekjes door de naald steeds van boven naar beneden door de stof te halen tot 2 cm na het gat. Draai daarna om en herhaal dit de andere kant op en ga zo door tot je bij het gat aankomt. Trek de naald dan door naar de overkant en ga daar nog 2 cm door met de kleine rechte steekjes en keer weer terug. Houd de steken dicht bij elkaar en ga door tot het hele vlak bedenkt is. Doe nu hetzelfde, maar van links naar rechts. Wanneer je bij het gat aankomt, weef je de draad door de verticale garens heen met steeds de even garens boven. Op de terug weg doe je dat steeds weer, maar dan met de oneven garens boven. Hierdoor ontstaat een sterk weefsel dat aan alle kanten extra versterkt is.

Zwitsers stoppen ter versteviging

Stoppen kan ook gebruikt worden om een versleten plek te versterken, zodat er geen gat ontstaat. Als je ziet dat de garens dunner worden, bijvoorbeeld op de ellebogen, versterk ze dan op tijd. Doormiddel van Zwitsers stoppen, overbreien of ‘mazen’ maak je dunne breisteken na met een sterke wol zodat het geheel mooi bij elkaar blijft. Het is makkelijker dan het misschien op het eerste gezicht lijkt! Kijk zeker ook de video, als het niet direct lukt.

3. Bepaal welk stuk je precies gaat stoppen
4. Begin recht onderin met de eerste steek.
5. Maak de eerste breisteek na zoals in het detail bovenaan.
6. ga door in de linker richting
7. Dupliceer alle steken…
8. …tot en met het einde van de rij.
9. Ga door met de rij erboven zoals in het detail.
10. Herhaal maar ga nu de rechter kant op.
11. Ga door met deze steken totdat het hele vlak gestopt is. Bij de laatste steek breng je de naald naar de achterkant en knoopt deze af.

wasles

Leer de fijne kneepjes van het wolwassen! In de Wimpy kit vind je deze poster in het Engels maar hieronder staan alle tips in het Nederlands.

luchten

Je hoeft wol niet vaak te wassen, het is antibacterieel van nature waardoor vieze geurtjes weinig kans krijgen. Meestal is het voldoende om je wollen kleding een paar uur buiten te laten luchten. Was alleen als het echt nodig is en bijvoorbeeld aan het einde van het seizoen voordat je je kleding opbergt.
 

regels zijn regels

Het is aan te raden op een zo laag mogelijke temperatuur je wol te wassen. Hoe laag kun je zien in de was instructies. Hier vindt je ook andere mogelijke speciale aanwijzingen.

handen uit de mouwen

Wassen op de hand is mild en dus altijd de eerste keuze, behalve als op het label staat dat het item alleen chemisch gereinigd kan worden.

chemisch reinigeren

Soms staat in een kledinglabel dat je moeten ‘stomen’ ofwel chemisch reinigen, bijvoorbeeld fijne geweven wollen pakken en kleding met een voering van een bijzonder materiaal, zoals zijde. Chemisch reinigen is zowel schadelijk voor je kleding, als het milieu. Gelukkig bestaan en mildere en milieuvriendelijkere technieken. Vraag je stomerij eens naar ‘vloeibaar koolwaterstof’ en ’natwas’.

ton sur ton

Door meerdere kledingstukken van dezelfde kleur tegelijk te wassen bespaar je water, wasmiddel en energie. Donkere kleuren kun je ook samen wassen, maar lichtere zoals rood en geel was je apart.
 

rustig aan

Als jouw wasmachine een speciaal wolprogramma heeft, is dat ook prima optie. Stel de temperatuur in op 20 °C en zet de toeren en centrifuge uit of op maximaal 400 toeren. Voeg wat wolwasmiddel of milde shampoo, al dan niet in blokvorm, toe en start het programma. Als de programma klaar is, kun je de kleding het beste direct uit machine halen voor het gaat kreukelen.
 

wol is ook haar

Wol is het haar van een schaap en het houdt er van gewassen te worden met shampoo. Er bestaan speciale wolwas producten maar een milde shampoo of baby shampoo werkt ook perfect.

badderen

Doe een beetje wolwasmiddel in de wasbak of emmer en vul deze met water van 20 – 30 °C graden. Keer het kledingstuk binnenste buiten en laat het in het zeepwater zakken. Draai langzaam achtjes, zodat het zeep goed tussen de vezels schoon kan maken. Maak van het kledingstuk een klein pakketje en duw zo veel mogelijk vocht er uit zonder te wringen. Spoel dan twee keer met koud water om zeeprestanten verwijderen, knijp steeds uit zonder te wringen. Wringen kan het kledingstuk uit model brengen.

horizontaal drogen

Gebruikt nooit of ten nimmer een droger, maar droog je kleding binnen aan de lucht. Leg het kledingstuk plat op een droogrek of op handdoek en draai het tussendoor om. Je bewaart wollen kleding ook het beste plat gevouwen. Hangende breisels kunnen vervormen en bijvoorbeeld steeds langere mouwen krijgen.

grease lightning

After using and washing wool for a very long time, the natural water resistance will decrease due to the loss of the wool’s natural lanolin grease. Re-greasing can sometimes revive a garment and can be done with a special lanolin bath.

mottenplaag

Om te voorkomen dat motten je kleding gaan plagen door er eitjes in te leggen en hun larven je kleding aan flarden eten kun je ze afschrikken met natuurlijke geuren. Motten houden niet van cederhout, lavendel, kruidnagel en zo’n beetje alle essentiële oliën. Ik maak zelf pakketjes die ik tussen de kleding bewaar, maar een roomspray met essentiele olie werkt ook. Spray hem op je kast maar niet op je kleren.

kleding quarantaine

Zie je plots een boel kleine gaatjes, misschien zelfs met wat wit pluis er om heen? Dan moet je opschieten! Stop alle wollen kleding in plastic zakken ten minste 72 uur in de vriezer om motten, eitjes en larven dood te maken en was het daarna zoals hierboven beschreven met de hand of in de machine. Stofzuig ook je kasten goed uit.

wolshampoo

Wol is haar, en haar was je met shamoo…Logisch toch? Onthoud dit ezelsbruggetje als je wol gaat wassen. Een milde shampoo werkt prima, evenals onze shampoo blokken. Ik adviseer je om alleen de kraag, boorden en eventuele vlekken in te zepen eb dan goed uit te wassen.


Hardnekkige vlekken kun je ook behandelen met schoonmaakzeep. Wrijf de zeep in wacht een nachtje voor het uitwassen. Probeer eerst op een onzichtbare plek.

inspiratie

Welcome in de wereld van 'visible mending'!
Kunstenaars, ontwerpers, ouders en knutselaars delen hun avonturen, technieken en tips online. De mogelijkheden zijn eindeloos dus bekijk vooral eens wat van mijn favoriete voorbeelden hieronder ter inspiratie.